Friday, January 21, 2011

MAHAP LEE LAMA NYOROK... MEH SAMBUNG CERITA MEH!

 Ai em bekkk! (Ya Allah buruknye English tulis lam suku kata bahasa Melayu ahahaha!)

Salam, salam, salam semua alahaiii lamanya tak jumpa korang yer. Sian kat korang yang rajin jenguk sini tapi yang dok kuar citer lame je, mesti tensen kan? Haha sori yek. Alasan standard laa- acik bizi la korang, macam-macam menda jadi woo. Nanti kita citer satu-satu haa.
Pepehal, selamat meneroka ke tahun 2011.. semoga tahun ini bertambah lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini aminnnnn.

Ok, sambung balik citer acik.
Katner kita benti ye? Oo ye, sambungan kepada ayat terakhir post aku on pregnancy - "ujian datang lagi tanpa diundang"...huhu. Ye, ujian lagi sekali buat kami bila Dr Siti sahkan aku kena deliver awal, which means before fullterm (that is 36 - 40th week). Waktu check up session at 34th week dengan Dr Siti, aku komplen ngilu di bahagian cerclarge. Memang sakit sampai kadang2 kat rumah aku terus baring angkat punggung ke atas sebab terasa baby yang dah makin berat menekan-nekan tempat cerclarge tu. So dengar je komplen tu, Dr Siti check berat baby and he weighed almost 2.3kg! So, satisfied with the figure, Dr Siti ordered immediate admission untuk bagi aku injection mematangkan paru-paru baby and prepare for an early delivery. Gulp!


Pungpang pungpang isi borang, amik beg baju kat umah, tukar baju itu ini, aku pon bermastautin la lagi sekali kat Salam. Ari tu jugak aku dapat jab dose pertama. Cocok kat peha. After 24 hours baru 2nd dose. Dalam waktu tu nurse datang monitor every hours untuk check kot-kot ada contraction. Aku rasa gak baby mengeras kadang-kadang tapi tak pulak sakit. Yang sakit bile dia dok tendang sana sini sampai senget-benget perut aku. Dan aku dilarang keras bergerak aktif. Nak jalan pon setakat pi toilet yang berjarak sekangkang monkey je dari katil.


So, ari kedua lepas cocok nurse datang bawak "Mesin Mengesan Contraction" (erk macam alat dari poket Doraemon lak hihi). So kejap-kejap kena la aku pakai tali pinggang besor tu sambil nurse datang raba perut boyot aku sana sini checking for 'pengerasan'. Nil. So, Dr Siti sent out the ultimate direction - esok, bukak cerclarge!! (cukup 24 jam selepas 2nd dose tu) Ngeee!!! Buat pengetahuan cik-cik dan puan-puan seme, aku memang seriauu je bila pikir pasal nak bukak cerclarge ni tau. Sebab? Sebabnya takde peranan langsung untuk ubat bius atau ubat tahan sakit dalam scene ini - walopun sebagai pelakon tambahan! Uwaaaa...! 


Hari esoknye, pagi-pagi nurse dah datang bawak wheelchair mau diusung aku ke labor room. Perhhh sejuk beb bilik tu. Dalam hati aku wat perkiraan - sejuk = kecut = tak sakit! Hakhak, boleh? Selamat naik atas katil, dengan berbekalkan surah An-Nas berulang kali aku baca dalam hati, aku tutup mata rapat-rapat.. Dan bermula laa seluk-selukan, tarik-tarikan, gunting-guntingan oleh Dr Siti dibantu beberapa orang nurse dalam usaha nak mengeluarkan cerclage ring yang dah berbulan-bulan tertanam lam cervixku. Ngeeee!!... err eh?? tak sakit pon! Hehe..! Alhamdulillah.. Allah permudahkan segala kerja kami. Dan hasil selukan Dr Siti, didapati my cervix has dilated 5cm! Mak aihh melopong dah ko ek!


Cerclarge pon ke tong sampah, aku pon zoom balik wheely ke wad tunggu kedatangan baby hehe - opps tunggu contraction. Kali ni arahan terbaru dari puan doktor- banyak-banyak le gerak & jalan-jalan ye! Haha dengan suke hati aku memang 2,3 kali round la aku usung perut boyot buat tawaf kat 2nd floor Salam tuh (dipimpin Mr Semtz ye ofkoss..). Balik bilik, aku bergulungan dengan mesin doremon pulak. Sejam ke sejam, pejam celik pejam celik, takde jugak le tanda si kenit ni nak kuar haisyyy.. Tak dibagi kuar ko nendang-nendang nak kuar eh kenit! Dah bukak pintu ni ko nak dok dalam lagi pulak kan? Notty tau! So, Dr Siti bagi arahan kalo esok tak kuar gak, induce labor lah nampaknye.. Dan dengan berat hati malam tu nurse lepaskan aku untuk tido dengan harapan kenit tak teringin nak kuar tengah-tengah malam nanti- takut sebab Dr Siti & Dr Nazir paediatrician pon nak tido kat umah depa, kang kelam kabut lak depa nak sambut prematured baby tengah-tengah malam hakhak. Aku pon berdoa gak malam tu sampai la tertido.


Esok paginya, 23 Julai 2010 (sile sile tanda dalam calendar ye cik-cik, puan-puan, sok saye nak tuntut adiah hihi!), kenit ku bakal berjumpa tuan empunya perut yang didiaminya sejak Disember 2009! Dan aku bakal merasai sesuatu yang tak dapat kubayangkan selama ini --- SAKITNYA BERSALIN!

4 respon yang Tuan Kemah dah baca:

charlyzediana said...

time ni best je rase + b'debar² kan..

nanie ariffin said...

lama nya tuan punya blog x update..bz ek?

mrs semtz said...

hihihi tungguuuuuuuu!!

nanie ariffin said...

tuan blog...thx sbb update...ai tunggu citer terbaru...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggal Link Kat Sini Ye!