Wednesday, March 30, 2011

TERANNNNNNNNNN!!!

WARNING: The following post might contain some disturbing details. First time preggies with low pain tolerance are advised to skip reading and browse happy blogs other than this one :-)) 
Degil ones are welcome to read on - at your own risk ;-P hehehehe...


Jumaat 23 Julai 2010, pagi-pagi aku dah terbuka mata. Alhamdulillah si kenit masih enak dibuai air ketuban dalam rahim mamanye malam tadi dan masih tido (gamaknye) masa aku mandi dan bersarapan roti sekeping Milo secawan. Selesai isi perut, aku mula jalan mundar mandir keliling katil dalam bilik dengan harapan ada rasa sakit.
Pagi tu aku ditemani Mr Semtz, adik dan mak (yang tenang baca suratkhabar pagi tu tapi dalam hati mesti teruja habis nak jumpa cucu baru, weeee!). Lama jugak aku jalan-jalan tapi sakitnya haisyy - yillek!


Dalam pukul 10 pagi, adik nurse pun datang menjenguk aku dengan soalan ada contraction tak. "Takde la dik" (kecewa)
"Ok takpe. Dr Siti kata hari ni induce lah. Kita bagi ni ubat (ala-ala ubat tiub masuk kot vontot baby yang susah veraks) untuk akak buang air besar ye. Lepas tu boleh masuk labor room"
(dalam hati) ERRKK!!!

Ubat veraks ikut vontot pon masuk, "Akak rilek kejap, dalam setengah jam kalau rasa nak buang air besar jangan tahan ye". Aku pun baring jap.. tak sampai 5 minit, toilett!!! Haha, cepat betul kesan ubat veraks ni kat aku. 

Tapi dalam toilet aku perasan, "Uikk ada darah cikit ar! Dekat dah!". (sengih)


Dekat pukul 12 tengahari, nurse datang dengan, wheelchair! (dupdapdupdapdupdap!) Akhirnya detik ini yang aku tunggu bertahun-tahun akhirnya sampai juga! Ya Rahman Ya Rahim, Kau permudahkanlah segala yang bakal hamba lalui sekarang ini, aaminn. Vroommm ke labor room!

Di labor room, Dr Siti belum sampai lagi, cuma ada 2,3 orang nurse (bidan le kot) tengah sibuk-sibuk siapkan alat-alat kaler silver berkilat nak menyambut si kenit aku. Banyak yang rupa bentuknya sangatlaa straight to the point. Makin lama aku fokus, makin terbayang cemana menda-menda berkilat ni beraksi, adehhh..(dupdapdupdapdupdapdupdap!)

Maka naik la aku ke katil 'meneran' dan dililit tali pinggang 'mesin mengesan contraction' dengan kertas graf tersedia untuk tujuan 'monitoring'. Tangan kiri aku pun dimasukkan IV. Sorang akak nurse (pangkat bidan kot sebab uniform kaler biru pekat, berbanding nurse lain uniform kaler biru pucat) datang seluk vay-jay-jay (read: pintu keluar bayi baru lahir). Dah 5cm bukaknye. Another 5cm to go. (ye, 10cm adalah keluasan pintu rahim yang optima untuk baby keluar melihat dunia fana). Ubat induce pon mula disalurkan melalui IV (ada satu mesin kawalan dos ubat kat tepi katil labor tu). Dos rendah je dulu.

Selesai segala persiapan, aku pun rilek je baring-baring menenangkan hati sambil tengok citer kartun kat TV (ye ada TV lam labor room. aku terpikir apa laa motif nye ek). Masa ni Mr Semtz yang muka pucat (ahahaha!) berbelah bagi nak tinggalkan aku untuk solat Jumaat atau tak. Selepas nurse dan mak (yang taknak menantu dia ponteng solat) yakinkan dia yang si kenit takkan keluar jenguk kepala time dia tengah khusyuk solat (khusyuk kee), dia pon keluar la pegi masjid.

Mak yang tinggal meneman aku kejap-kejap dok belek kertas graf contraction. Ada la sekali sekala jarum graf tu melanting besar sikit (read: tak sakit = takde contraction = jarum graf diam atau gerak kiri kanan sikit-sikit, dan semakin sakit = contraction semakin kuat = jarum semakin melanting ke kiri kanan). 
Akak nurse plak bila ditengoknye graf tak tajam-tajam sangat, dia pegi adjust control machine ubat induce tu ke dos yang tinggi sikit. 


Mungkin kesan ubat induce yang tinggi sikit dari tadi, perut aku pun mula rasa sekejap-sekejap keras dan tak selesa. Dalam hati dok selawat dengan zikir je aku. Perasaan? Apalagi, Astro laa - macam-macam adaa. Takut, teruja, lega, tenang, risau, seronok etc etc. Tapi yang paling kuat rasa takut la. Sape tak takut beranak kali pertama memang sah spesis Mecha (nama spesis robot dlm filem AI. best citer ni, pi la tengok! -melalut sat). 

Dekat jam 2 petang, datang sorang nurse (bidan) India ganti akak nurse pagi tadi, terus seluk yay-jay-jay lagi sekali. MASIH 5cm?? Nurse tanya tak sakit ke? Aku geleng je. Memang tak sakit pun. Kat graf ada la tajam-tajam sikit tapi pendek-pendek jee. Nurse India tu angguk kat aku " Kita pecahkan ketuban ye". Errr silakan nurse. Buat la apa yang patut. 
 Haa ni cara-cara nurse pecahkan ketuban:
1. Mula-mula keluarkan alat menggunting (tak dapat aku pastikan bentuknya sebab aku intai dari ekor mata je, takmo tengok betul-betul hihihi)
2. Seluk vay-jay-jay sedalam-dalamnya sehingga dapat menarik sikit baby sac (read: karung baby yang menakung air ketuban)
3. Kalau masih tak dapat tarik, seluk lagi dalam-dalam walaupun pesakit (read: aku!!!!) diam-diam jee tahan senak kena seluk (uwaaaaa).
4. Dah dapat pegang sac? Gunting sac itu kasi pecah.
5. Suruh pembantu nurse tadah air ketuban yang keluar. 

Nota penting: Pastikan vontot pesakit dialas dengan lapik kalis air yang besaaaarrr supaya dapat menakung air ketuban yang keluar. Terutama bagi pesakit (aku!) yang banyakkkkk air ketubannye! 
(kelam kabut pembantu nurse tu dok tahan air ketuban aku yang bergelen-gelen dari melimpah keluar lapik vontot tu, hihihi!)


Rasa kempis sikit perut aku lepas tu.

Mr Semtz balik dari masjid terus terkam aku (berjalan dengan kadar laju) dok sebelah sambil tanya progress. Lega kot dia tengok aku belum beranak lagi. Aku cakap la ketuban dah pecah. Tunggu masa je. Masa ni datang rasa sakit yang agak boleh tahan nakalnya. Panjang sikit berbanding pagi tadi. Dan datang lagi selepas tu. Kerap sikit berbanding pagi ni. Alah, boleh tahan lagi sakitnye (eksyen). 
Lepas tu sekali lagi, lagi lama.
Lepas tu, sekali lagi, laaagi lama.
Dan lepas tu pulak sekali lagi, laaaaaagi lama.
Dan seterusnya sampai aku rasa, "hmmmm sakit jugak contraction ni".
Mr Semtz sebelah aku plak gelak-gelak tengok graf, "Hohooo, dah nak terkeluar jarum ni dari kertas!" Haaa?? Tu kuat la tu! Eh, tapi aku leh tahan lagi la sakitnye. Nurse datang tengok graf, "Haaa tu dah sakit dah. Nak ubat tahan sakit?". Aku geleng. (eksyen lagi). Sakit macam period cramp je. Ok lagi ni. Nurse seluk vay-jay-jay. 7cm. Hadoii lambatnyeee nombor sepuluh neh!


Keliling pinggang aku mula rasa tak selesa. Dan akhirnya aku rasa sakit yang kuattttttt, panjaaaaang kat ari-ari aku. 
Pastu tu stop.
Hmmm sakit ni. Jarum graf sampai dah terkeluar kertas dah tajamnye dia melanting.
Dan tak lama lepas tu, sekali lagi sakiiiiiiiiiiiiit (pejam mata, genggam tangan kuat-kuat). Stop. 
Sakiiiiiiiiiiiiiiiiittttt (pejam mata, genggam tangan lagi kuatttt). Stop. 
Hohoooooo ini rupanya sakit contraction. 
Macam mana rasanya? Errr ada la macam ni:
Bayangkan diri anda berperut yang sangat berat dengan berat itu menghimpit ari-ari anda sehingga anda rasa sangat senak
Tiba-tiba entah dari mana ada satu tangan lain yang datang menyeluk perut anda dan mencengkaaaammmm dengan kuat bahagian ari-ari dan memulassssssssss sesuatu di situ dengan sekuaaaaatttt hatinya, lalu hilang. 
Dan tangan itu kemudian muncul balik dengan tenaga yang lebih kuaaaaat dari sebelumnya. 
Dan situasi ini berulang-ulang setiap minit. Perghhh azab seorang ibu yang tak akan dapat dirasai seorang bapa, jadi berbaktilah lebih sikit kepada ibu/ mak/ mama/ mummy/ ummi/ anda heeeeee!

 Sakit bersalin. Ohhh korang tahu tak masa kecik-kecik aku sangat petah berkata-kata? Umur setahun setengah dah boleh buat ayat skema "Mak, nak makan!". Dan pada umur aku lebih kurang 5 tahun, dek terlalu kerap dipertontonkan aksi jerit menjerit orang sakit beranak dalam Drama Minggu Ini, aku telah mengeluarkan pernyataan yang tak sesuweii langsung dengan umur aku waktu tu "Mak, kalo ada orang datang minang Ija, cakap ija tak nak beranak ek". Adehhh gile gatai aku 5 tahun perasan orang nak minang hahaha.

Anywayyy.. melencong citer plak hikhik, berbalik pada keadaan aku dalam kesakitan tahap dewa tu, bidan India yang baik hati tu suruh aku mengiring pulak untuk hilangkan sakit. Ye lah, aku dok menhan sakit tu sampai terpejam-pejam mata. mak aku dengan Mr Semtz yang cuba menghulur bantuan ikhlas mengurut-urut aku pon kena sedas dengan aku yang rimas ngan urut-urutan tersebut uwaaa sorry Bi, sorry mak! 
Dan-dan aku mengiring terus rasa nak meneran. Erkkk, aku betulkan balik kedudukan, bagitau nurse aku rasa nak meneran. Ayoo bidan India panggil Dr Siti, vay-jay-jay kena seluk lagi. 8 cm. Dr Siti senyum je "Dah boleh ni. Fariza you tahan sikit ye, I tolak kasi bukak sikit lepas tu dah boleh teran." Ullppp, tolak kasi bukak? Aku pejam mata je lah masa Dr Siti beroperasi sedemikian. Kejap je. "Ok Fariza, this is it. I nak you teran kuat-kuat bila I suruh teran ye." This is IT! THE moment! So bidan India dok belah kanan, Mr Semtz dok belah kiri, Dr Siti depan 'pintu", sorang nurse lagi sibuk naikkan tongkat kaki dan buat entah persiapan apa lain. Aku pun bismillahhirahmanirrahimm..tarik nafassssss...tenang...tunggu contraction.


Contraction nombor satu. "Ok Fariza, push!" Aku terannnnnnn sampai terangkat kepala diampu dek Mr Semtz ngan bidan India. Nurse yang sorang lagi kuat betul suaranya "Yes teran! Teran! Boleh lagi! Tahannn! Terann! Kuat Lagi!! Tahannnn!" Adehh, serabut telinga aku daaa. Riuh gile labor room dengan suara teranan aku, suara sokongan bidan India ngan nurse, suara Dr Siti hahaha macam ni rupanye!

"Ok stop". Haihh...rehat jap. Belum kuar lagi si kenit. Errkk sakit balik!

Contraction nombor dua. " Ok teran Fariza!" Iiiiiyahhhhhhhhh hahaha rasa macam nak keluarkan bola dari lubang belon tau! "Haa ok, good good, tahannn tahann. yess tu dah nampak kepala! Good! Ok Fariza stop. Ayahnye nak tengok anak? You can see his head now" Hahaha terpisat-pisat Mr Semtz nak taknak je jenguk. Aku plak bila dengar je dr Siti kata kepala dah nampak, aikkk tak rasa apa-apa pun kat 'pintu' tu. Ohhh dah kebas sangat sampai memang tak rasa apa la kot. Ok. Kepala dah nampak. lepas ni keluar la kot si kenit! Yeayyy!! Erkk sakit balik!

Contraction nombor tiga> " Fariza, tekannn dan tahann tau. Kuat kuat!" Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiyahhhhhhhhh!!! Plupppp! Terasa seketul menda bulat keluar dari 'pintu'. "Assalamualaikummm" aku dengar Dr Siti bagi salam. Eh? takde nangis? Nak tengok! Nak tengok! Dan "Nnnggaaaa...nnngaaaaaa..." slow je sore si kenit aku. Mr Semtz cium dahi aku yang basah peluh. Aku senyum lega. ALHAMDULILLAHH.....Bidan India letak si kenit atas dada aku. Pertama kali aku bertentang mata dengan si kenit. MIKAIL NAFIS. Anak mama!




















9 respon yang Tuan Kemah dah baca:

mzhany said...

akhirnya ija hapdet...

makdara TERdiva said...

nostalgik baca entri ni..terflashback saat2 keluarkan 3 rebina kids itu.. skrg yg kecik pun dah 8 thn.. :D

mikail nafis..so cuteeeeeee...gerrrram!

mrs semtz said...

mzhany - dah kena sound baru nak hapdet. vitamin r tak cukup laa hehe

makdara - hikhik, part terann tu sampai mati ingat woo.. nikmat kan kan kan??

nanie ariffin said...

ya allah kak..menitik air mata baca..even ank saya da 3..dpt jugak si kecil lihat dunia kn...

alhamdulillah..da bsr n semakin comel mikail...

yaty said...

rasa nk teran sama². lom pernah rasa cam ne beranak normal tapi contraction pernah alami time gugur dlu.. sakit² sodap owg ckp...hehe

nk mcm kak ija gak r...amin

Muhammad Azim said...

alamak! under age la pulak! heheh, dah baca habis baru perasan . :) anyway, congratulations! :D

Lily said...

bergenang air mata aku baca ni kak.. tak tau la napa.. maybe aku x dapat rasa bersalin normal kot.. tapi bila baca kau punya entry ni.. hahahah.. aku lagi sakit tau dalam labour room.. 11 jam.. last2 tuh laki aku dok pujuk suruh try gak normal aku rasa nak tendang jer dia.. (masa tuh dah sakit sangat sebab IV aku tahap dewa punya)..masa tuh memang aku dah takde tenaga so aku rela je kena potong..

.m y z. said...

feeling lah bce entry ni. hehe. rse mcm tkut pulak nak beranak =___= takpe. kawen lmbat ag. heheh.

Ija Zambry said...

myz - ishh sakit woo! hehehe, sakit tapi nikmattt.. betul tak tipu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggal Link Kat Sini Ye!