Tuesday, November 2, 2010

RUPANYA HUJAN DI TENGAH HARI

Ya, aku demam. Alkisahnya hari aku balik umah tu aku happy sangat dapat balik umah sendiri and bersemangat nak 'bermastautin' atas katil sampai baby 28 weeks. So aku macam rutin kat Salam jugak la malam tu, dan pagi esoknya berangkatla Mr Semtz 1st day kerja balik selepas seminggu cuti jaga aku. So pagi tu mak yang jaga aku - suap makan, lap badan, dan siap tolong keratkan rambut aku bagi pendek - senang nak urus (terer mak potongkan rambut aku tengah baring tapi lawoo tau).

Sampai waktu tengahari, Mr Semtz balik lunch, dia pegang dahi aku (rutin dia sejak aku balik umah, kejap2 check panas badan aku) dan perasan aku panas sikit. Aku pon terus perasan gak aku rasa sejuk sikit walopun takde ekon. Baby pon tak gerak sangat sejak malam tadi nye. Mak aku pon perasan aku kurang makan berbanding kat Salam. Semua mula perasan ada something wrong ngan aku. Terus Mr Semtz amik termometer - 39 darjah! Jap2 tu gak Mr Semtz kol Salam and depa advise datang hospital terus jumpa Dr Siti. So, Mr Semtz kol ambulan Jab Pertahanan Awam (Free service from anywhere to hospital).

Sampai Salam, badan aku mema
ng dah panas sangat & aku pon dah start menggigil. Tunggu Dr Siti yang tengah layan patient sekejap, pastu aku disorong masuk ke bilik dia. Sekali imbas dia tengok pad aku, "Hmm dah ada kuning2 ni, kena infection dah yang. Dia (baby) dah tak ada dah ni. Kita terpaksa keluarkan baby ye. Kalau tak, nyawa mak dengan anak dua2 bahaya. Kesian u, sabar ye. Ingat ini semua ada hikmah dari Allah". Mr Semtz yang dengar terus tekup muka sedih, aku pulak dah tak dengar apa2 lepas tu masa keluar dari bilik dia, air mata je mengalir. Aku pegang tangan Mr Semtz kuat2 nak dapatkan semangat. Rasa kecewa, sedih dan marah dengan diri sendiri sebab tak dapat bertahan untuk baby. Terasa aku bersalah sangat masa tu. Dan mengenangkan baby dah tak bernyawa dalam perut aku lagi bertambah sedih aku.

Aku disorong terus ke labor room. Dr Siti dibantu sorang lagi nurse terus prepare untuk bukak jahitan cerclage aku. Cuma berbekalkan gas etanox, Dr Siti bukak jahit aku pelan2, dan aku dah tak rasa sakit apa pun masa prosedur tu. Air mata je tak henti keluar sampai Dr Siti usap dahi pujuk jangan sedih sangat takut bp aku naik. Lepas jahitan bukak nurse tu bagi aku telan pil untuk induce baby out. Dia suruh aku rehat kat wad sampai ubat tu take effect, that is, sampai aku rasa contraction nak bersalin.

Sampai wad aku nampak Mr Semtz terus aku nangis mintak maaf kat dia tak dapat tahan baby. Dia pun nangis geleng kepala sambil pujuk aku "Takpe2. Gambatta yo (u dah berusaha dah) takpe, bukan rezeki kita kali ni". Berjurai2 la kami laki bini terkenang anak yang dikandung tak sempat jumpa. Allah je tahu perasaan kami waktu tu. Mak pun nangis datang peluk untuk pujuk aku.

Dalam setengah jam lepas aku baring, aku mula rasa sakit dekat ari2. Macam kena hiris je. Aku bagitau mak dah start sakit. Mula2 masih boleh tahan, sampai satu tahap aku sampai tutup mata tahan sakit, nurse datang cucuk ubat tahan sakit kat peha. Aku dengar dia kata, kesian aku sakit tapi baby tak ada so baik bagi ubat tahan sakit terus. Sedihnya aku! Tapi lepas dapat ubat tu aku mula rasa mengantuk. Dalam mamai tu aku sedar MIL dan mak aku ada dekat katil aku tengok kalau aku keluar tanda (darah). Bila darah keluar je mak panggil nurse. Nurse pon sampai dengan Dr Siti, check bukaan aku dan suruh aku teran sikit. Aku yang dah mamai tak lalu nak teran kuat so teran sikit je. Belum boleh lahir lagi. Dr Siti bagitau nurse biar aku bersalin atas katil je dan dia pon keluar. Tinggal nurse sorang tu yang monitor aku.

Akhirnya sampai rasa sakit yang tak tahan sangat . Nurse pun seluk, aku teran kuat2, dan keluarlah putera kami - masih dalam sac. Menangis aku tengok keciknya anak aku. Nurse keluarkan semua uri dan bersihkan rahim aku jap2 tu gak. Dah keluar semua, dia pun panggil Mr Semtz dan Dr Siti.
Dr Siti bukak sac baby bagi kami tengok. Ya Allah comelnya putera kami seorang hamba Allah yang sangat sempurna sifatnya dalam posisi tengah hisap jari tangan. Walaupun mata aku dah kabur dek air mata, aku masih nampak dekat kepala dia ada kuning2 tanda infection. Panjangnya ada dekat panjang pembaris panjang tu kot, dan berat dia Dr Siti kata dalam 800gm. Hidungnya mirip papa, dagu comel mirip mama, kaki tangan panjang mirip papanya jugak, dan jelas terbentuk little birdie anak lelaki mama. Terharu aku pertama kali melihat zuriat sendiri walaupun dah tak bernyawa. Terasa2 dia menendang2 perut aku seminggu yang lepas.

Dr Siti then invited all my family members to come greet my lifeless baby cepat2 sebelum dia biru (darah beku). Meraung kedua2 mak kami, dan yang lain2. Semua ambik gambar buat kenangan. Aku lepas tu dah mula mamai + penat so aku tertidur sampai entah pukul berapa. Aku sedar ada nurse datang amik baby untuk simpan dalam fridge sebelum kebumi esoknya. Malam tu Mr Semtz temankan aku tidur. Tidur yang saaangat nyenyak sejak beberapa hari ni.

Pagi esoknya lepas solat Subuh Mr Semtz ambil baby yang dah siap mandi dan dibalut dengan kain pelikat dia. Menangis dia tatang baby dekat aku bagi cium (aku cium kain je sebab tak boleh bukak kain - baby dah terlalu biru). Dan terus je dibawaknya balik ke rumah kami untuk kebumi.

Ya Allah , hamba redha dengan ujian ini. Berikan kekuatan pada hamba dan suami untuk pulih dan berusaha untuk zuriat lagi. Jangan lah kau hentikan rezeki ini di sini Ya Rahman Ya Rahim. Amin.



Muhammad Daris, papa & mama will always miss you.
May you rest in peace with Allah blessings.
InsyaAllah we will meet you there.
We love you, baby.


9 respon yang Tuan Kemah dah baca:

*∽ IZAN ∽* said...

Salam K.Ija..
Takziah utk 1st baby K.Ija.. sedihnya baca... jiran dekat rumah pun ada sorang baby dah 6 bulan meninggal juga dalam perut.. kawin dah dekat 10 tahun.. dah 6 kali gugur tapi sampai sekarang belum ada rezeki.. dugaan yang memang hebatt untuk dia sekeluarga.

Apapun alhamdulillah murah rezeki K.Ija dapat 2nd baby yang sihat lagi comelll.!!

InsyaAllah putera sulung K.Ija jadi bidadara kat Syurga nanti..

mrs semtz said...

salam izan,
adulaa sian dengar citer jiran awak. tu laa bile pikir kite teruk ada lagi yang lebih teruk. gugur byk kali tu sbb rahim lemah tu. kena mintak doc jab bagi rahim kuat.
thnx, alhamdulillah rezeki cepat pulak lepas daris. hopefully lepas ni senang lekat jugak. k ija nak kejar awak ahaha!

charlyzediana said...

k.ija...sedih sgt sbb x dpt tgk Daris mase tuh... bole plak kene denggi..apepon k.ija dah ade Mika yg comey lg tembam tuh...utk Daris, sama² la kite sedekahkan al-Fatihah...

mrs semtz said...

nana, ye laa nana kena denggi ek masa tu. xpe la, tgk gamba daris je la. da lame tak jenguk kubur dia. tgu mika besor sket la baru pegi.

yaya said...

oh...sedihnyer...berjurai air mata saya...tabahkn hatimu...

nieNn_Luv said...

salam akak.. kuatkan semangat ye... insyaAllah pasti ada rezki Allah tu nanti ye.. sama2 saya doakan..

nadjwani_ein said...

salam...takziah...sy pn kehilangan bby wktu 20weeks. awal beberapa hr sblm awak. 4jan 2010. boy, 480g.

baca kisah awak buat ht sy luluh umpama teringat kembali apa yg sy lalui. hmpir sma dgn awak. cuma sy xsmpt pakai cerclage.

awak beruntung dapat suami dan mak yg sgt mengambil berat dan memahami.
suami sy alhamdulillah sgt memahami.
sblm sy trpaksa lahir kn bby sy yg dh xada harapan 2, bby sy hidup lg cuma jantung lemah.
lps doc pecahkan ketuban, bby sy dh xada lg.
sy dn suami redha. tp yg buat ht sy luluh, mak sy masuk ke wad sy dn trus nangis2 menyalahkn sy dn suami. wktu brpantang di kampung, smua slhkn suami smpai sy ambil keputusan xhabiskn pantang di kampung dan terus balik ke rumah.
doc pn kata sy incompetence cervix. tp mcm xpuas ht dgn diagnos 2sbb sy mula kontraksi 2 hr lepas tkr ubt mata dgn doc pakar mata. 1st day pakai ubt, ada kontraksi. tp sbb 1st prgnant, jd xtau. 2nd day pakai ubt mula bleeding sikit. tp sbb tgh malam, fkr esk pagi lah pergi. then xlama 2skt sgt, trus pergi hosp, xblh nk buat apa dah.

then sbb xpuas ht, sy pergi ke hospital serdang. cek dn tnye doc pakar sana. 2doc dn 3nurse kate ubt mata 2kuat. mgkin mmg sbb ubt 2. plus ubt 2rupanya ada prostaglandins yg guna utk induce labour.

doc yg dulu 2suruh sy pakai cerclage bila dah 3bulan kalau pknen blk. tp nth la. sbb tinggi jgk risikonya kn. blh jd infection, leaking dll. risau jgk. dn sy hrp sgt2 punca nya mmg ubt, bkn sbb cervix.

tp sy nk tnya. skit xwaktu doc masuk kn cerclage 2? sy dh baca rasa rhm mcm ditarik2. huhu n mcm mana rasa bila lps pakai die? sbb sy tkut sgt2 nk pakai benda 2. tp kalau doc dh suggest, sy terima lah utk kbaikan bby. tp mcm paranoid. huuhu

Liza said...

Takziah Pn Ija atas kehilangan baby sulung...
Sedih saya baca kisah Pn Ija... Saya faham macamana perasaan Pn. sebab saya pun sedang mengandung anak sulung 23 weeks after waiting for 3 years..

Saya doakan semoga Pn. dan suami tabah menghadapi ujian Allah.. Kalau saya ada di tempat Puan pun saya tak pasti mampu tak saya hadapi perkara macam tu... All the best and semoga Allah murahkan rezeki..

Ema Mokzima said...

sedih sgt..tak tahu nk ckp pe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggal Link Kat Sini Ye!