Wednesday, November 3, 2010

RAINBOW AFTER THE RAINFALL

Selepas Daris tinggalkan kami, aku pantang sebulan (30 hari) je sebab Dr Siti bagi aku cuti banyak tu jek. Mak jaga aku 2 minggu then my MIL yang jaga lepas tu. Dr Siti siap pesan rehat 6 bulan sebelum buat baby baru :-) aku & Mr Semtz angguk je laa baikk doktor hihi!

Sepanjang pantang aku tenang. Nanges kadang2 je (especially bile aku cium kain pelikat balut Daris yang aku simpan tak basuh2 sampai hari posting ni). Aku tahan taknak ikutkan hati sangat sedih2 dalam pantang tak elok. Aku semangat nak pulihkan badan nak peknen balik as soon as I'm allowed. So bile start kerja, aku memang almost 100% recovered. Rajin giler aku kerja lepas tu sebab dah cuti sebulan kan, kena la cover balik (buat2 sibuk pun ye, nak elak dari terbabas buat baby ahahaha).


Agak2 dah masuk zon selamat, bulan Jun (Daris pergi 6 Jan), aku start makan Biodex balik. Satu set je for 2 weeks. Oh ye sebelum tu, start pantang je aku makan Jamu Mak Dara sampai le waktu aku aku amik Biodex pon aku still amik. JMD - HIGHLY recommended. Tip top hasilnya, cube dulu baru tahu. (Detail kesan dia takleh citer sini. Nak tau kena pm acik kay!).

Kali ni aku tak tau salah katner, Biodex tak jalan walopun lepas sebulan, 2 bulan, 3 bulan aku tunggu penty yang bersih, still good fren datang gak. Aku maintain JMD dan try amik homeopathy Kg Gajah lagi. Kali ni aku kol je doktor tu, dia antar ubat by post. Aku makan ubat dia dalam sebulan gak la, pon nothing happened. Tapi walaupun belum berhasil, aku tak la kecewa sangat sebab aku tau it's a matter of time je. So lepas cuba satu2, aku pon dibawak dek PIL aku ke kampung Melaka jumpe satu ustaz ni mintak air penawar. Dia tengok aku & Mr Semtz, dua2 ok, cuma rahim aku sangat longgar katanya. So kalau peknen lagi kena jagaaaaa sangat2! Dan aku tak boleh kena urut2 badan. Takut tersalah urut, tersalah urat. Aiyakk, baru je masa pantang tu aku kena urut ngan sedapnya 3 hari. Hmmm mungkin tu kot sebab aku susah nak lekat. Wallahua'lamm.

As usual, dalam dok usaha2 gitu, aku still cari info kat internet. Google tu memang paham perasaan aku kot, bila aku taip search 'trying to conceive', aku tertarik ngan website ni. Banyak gak website lain aku baca tapi ntah nape aku suker dgn info dalam website ini. So I contacted the owner mintak subscribe to her newsletter. Tiap2 minggu macam2 tips aku dapat. And one of them really is a miracle sent from Allah SWT - INSTEAD SOFTCUP


Tak payah la acik citer panjang2 apa mende nyer ek. Click kat link ni, you'll now what I'm talking about. Aku cari kat google kat maner nak dapat menda alah ni kat Mesia, and I found out Watson's ada jual. Laju je aku ke SACC Mall carik Watson's and taraaa ada 2 kotak je tinggal. Tu pon cam dah berabukk je kotaknye ko. Aku sambar satu RM19.90 ada 5 keping dalamnye. Balik tu test pakai, ok no problem. So I waited for my fertile day, pakai, jalannn. 2 kali aku pakai, good fren tak jenguk. Syensyen test stick pun mari - POSITIVE! Alhamdulillahhh... ! Aku terus jumpa Dr Siti to confirm and she was happy to announce I was 8 weeks then. We set appointment to do the cerclage at my 13th week. Info: Once you have history of cervical incompetence, you have to do cerclage in every pregnancies thereafter. Must.

Alhamdulillah, yeayy dapat pakai baju maternity balik! Hihik!

4 respon yang Tuan Kemah dah baca:

charlyzediana said...

eemmm...tgk cam susah je nak pakai softcup tuh..tp tuh la..blom cuba blom tau kan...

mrs semtz said...

dah beli lom? ikut arahan je camne nak pakai, tak rasa apa pon.

charlyzediana said...

takut la mase nak sumbat tuh..huhuuuuu

mrs semtz said...

alaaa sama je macam sumbat mende len masuk dlm tuh wahhh 18sx ekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggal Link Kat Sini Ye!