Thursday, April 7, 2011

SEGMEN 'MARI BUAT SUSHI GULUNG BERSAMA CHEF IJA'

Sape rase nak makan sushi gulung-gulung (dalam bahasa ibundanya - MAKIZUSHI), meh buat sendiri meh. Ni chef nak ajor step by step tutorial buat sushi ala Chef Ija Zambry ye. Ikut sejibik cam chef ajor tau!

Haa ready duit, start keta, jum cari menda-menda ni kat supermarket jap.
Seme ni kompem leh jumpe kat Jusco/Isetan

Ni wajiibbbb ada! Rumpai laut aka NORI. Berlambak kat Giant pon ada.

Ni pun wajibbbb ada! Cuka sushi. Kompem ada kat Jusco/Isetan. Belum penah jumpe kat Giant or Tesco or C4.


Mula-mula sediakan mangsa-mangsa gulungan
Adunan telur korang wat dadar ye. Tebal-tebal tau. Tapi kalo takde skill cam aku (eksen), wat nipis biasa pon takper..

Timun kerat 4, pastu buang sket empulurnye. Banyak sangat air nanti jadi bubur sushi plak.

Tuna godek-godek ngan mayo Jepun & wasabi. Suke ati korang la nak picit banyak mana pun. Sakit perut jangan saman aku haa.

Alamak lupe lagi satu mangsa kerat. Crab stick. Maleh nak kerat pon takpee. Aku rajin.

Dah siap seme, susun lam pinggan cantik-cantik, amik gambo tau. Pasni takut rindu plak tak jumpe dah kena gulung! (apa la aku merepek ni)




Jom godek nasik pulak.
Nasi tengah panas-panas tu korang curahkan campuran cuka tu. Lam gambar ni aku guna 2 cawan beras untuk nasi ni. Cawan yang tengah posing lam gambar tu laaa.

Point PENTING!. JANGAN gaul begini ye!

Gaul begini. Tarikkk...

..tarikk..

..tarikk.. wat tarik-tarik ni sampai bercampur lah nasik dengan cuka. Dan point PENTING lagi - wat cenggini sampai nasik SEJUK. Dok bawah kipas lagi bagus. Sebabnye, kita tamo nasi panas dok atas cik nori. Nanti cik nori melecur.

Hasilnya! Nasik sushi bling bling macam gigi Ning Baizura.
Udah siap seme bahan jum kita kapan kan mangsa-mangsa kerat dan godek tadi.
Kapan step 1 - Amik cik nori. Lam gambar ni nori aku terbeli yang dipotong 1/2. Sebab nak buat sushi gulung panjang, kena la kawenkan  2 keping nori sanding atas tikor terbang tu ha. Tikor tu kalo takde, pakai tuala (bukan yang korang pakai berkemban wat mandi tu ye). Tuala muka yang kecik tu. Cari tebal sikit.

Kapan step 2 - Basahkan tangan korang. PENTING! (Kalo suke nasi melekat kat tangan, tak payah le. Degil ye) > Amik nasik sushi > Tempek supan-supan sampai sebijik jadik cam lam gambar ni.
Kapan step 3 - Buat sebijik cam lam gambar.

Gulung!!

Ketat-ketattt urggghhhh!!!

Tolak tikor terbang kedepan dengan tapak tangan korang sampai cik nori tergulung habis dengan nasik berserta isi perutnye.

Siap! Jadi tak korang punye kapan cenggini?
 Amik pisau TAJAM
Potong sushi cantik-cantik
..
..
..
DEKIAGARI!! 
(bahasa sushi. kalo tak paham tanye pakcik Gugel)
Nyamm nyammmm ahhhh.. beshh!
 Dijamin bersih dan tanpa was-was. 
Sape maleh buat, boleh order ngan aku > Segulung 5hengget hehehe!
Teringat abah aku masa pestaim makan ni dia tarik nori tu dari nasik - buang.
"Abah ingat macam lemang!'. 
Hahaha. Korang jangan buat gitu tau.
P/S: Abah aku jenis yang kalo pegi Pizza Hut pun mintak mi goreng. Adoii <tutup muke>

8 respon yang Tuan Kemah dah baca:

charlyzediana said...

yayyyyyy..k.eja, sabtu ni mak nak wat BBQ...so, bole la kawenkan mknn western ngan jepun neh...dah lama x mkn sushi k.eja..so..ape laie..jgn wat² x paham yer..hahahhah

Ija Zambry said...

tamoooooo! hehe alaa baru je makan semlm. eh western ngan eastern takbley campor - nanti perang! hehehe

Norzatul Shima said...

sdpnye... nanti buatkn la kak ija.... nk raseeee n mknnn.... ;)

Lily said...

dah lama aku tak buat makizushi.. macam sedap pulak.. hahahaha..

Ija Zambry said...

alamak 2 orang mak buyung dah teringin ni haha!

atoi, bile laaa nak ngantor nye yang oi. tu resepi step by step tu, buat le sendirik hihi! senang jeee!

lily, ha buat sendrik yek heheh! senang jeee!

Adahunny said...

bestnya sushi tu..kunjungan balas dari saya :) thanks for visiting me..!

Noriz said...

beshnye....tpi cam leceh je (statement org malas)...hihi,

by d way...i folo u :)

miyako said...

hua..
cedap nyer
pas nie nk try buat lar
comei je pic tuh
love how u explain how to do it
arigato gozaimasu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggal Link Kat Sini Ye!