Wednesday, April 13, 2011

MELAYU MAKAN DI RESTORAN MAKANAN KAMPUNG MILIK MELAYU MURTAD

Hari ni julung-julung kali aku lunch date dengan Mr Semtz kat Restoran Mohd Chan (boleh agak restoran genre apa dari nama dia kan?). Bersih + nyaman dek aircond + banyak hiasan dinding tulisan khat + ramai pelayan = nice restaurant.

Tengah tunggu order siap, aku kepochi tengok orang. Hobi.
Ada satu meja penuh Chinese kat meja sebelah kitorang tengah pesan makanan kat pelayan situ.
Pelayannya seorang Melayu lelaki.
Tukang order seorang Cina lelaki. Terdengar suara dia,
"Nasi goleng kam heong dhua, wantan mee... sup ya! sup ya! thiga, ayer ituu plain water! suam suam! air suam, arrr then.. (aku tak dengar dah)".

Dalam kepala aku dok terbayang mcm mana kalo aku order makanan kat restoran masakan Melayu yang tokeynya Melayu murtad dan pelayannya Cina.
Pelik.
Tak boleh bayangkan.

Isu agama ni lebih sensitif pada Melayu/Islam. Sape setuju?


P/S: dalam Restoran Mohd Chan ada surau, ada tempat khas amik wudhuk
Restoran Kak Limah/ Kak Tom/ Pak Usin/ Bob Corner (oppss) ada? 
Malu.


Ni aku makan dengan penuh sopan santun gaya pengantin - tengok la kaler dia wei, kalo kena baju nanges

5 respon yang Tuan Kemah dah baca:

Noriz said...

wah..hitam melekat kaler dia, hehe...besh tak?

Ija Zambry said...

sedappp! tu la tertanya gak kicap pekat level berapa depa guna? itam ya ampun tapi masin just nice jer. kalo minat hokkien mee leh cube mkn ye!

Hanney Hanafiah said...

ni kat KJ tu ke?

Ija Zambry said...

kat shah alam je cem. sedappppp!

Hanney Hanafiah said...

oo ye ke, ri tuh ada jumpe kat area nz wangsa maju tu.name same, entah la cawangan die kut eh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggal Link Kat Sini Ye!