Wednesday, April 13, 2011

JAPANESE MAKES THE BEST MUSLIM (PINJAM KATA-KATA MR SEMTZ YANG BIJAKSANA)

Dijengah oleh Anum kejap tadi. Aku jengah balik kat blog dia jap. Aduhhh bestnye sakura.
Aku saaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat rindu nak pergi Jepun balik (mengeluh).

学生時代のあの時に戻りたい
もう一度45キロの私になりたい
美肌で若々しいほっぺたを持ってる私に戻りたい
まだ旦那になってないカッコイイ彼氏がほしい (mesti ada yang pi copy paste ni tengok kat Google translate kan?)
Mimpi...mimpi...hehehe..


Aku sayang Malaysia tapi perangai orang Malaysia makin membuatkan aku rindu negara tempat aku menimba ilmu ni. Aku malu Malaysia yang konon negara Islam tapi rakyatnya tak melambangkan rakyat negara Islam langsung.
Kat mana salahnye?
Aku rasa la. Rasa ye. Salahnya kat didikan awal dan disiplin.

Japanese ni dah dilatih dengan disiplin sejak dari takde gigi lagi. Umur setahun jagung dah disuruh simpan mainan sendiri ok. Malas nak cerita panjang. Korang cari la blog mak-mak yang dok Jepun ada anak setahun jagung cerita macam mana tadika/taska Jepun.

Tadika/taska kita? Tak abis-abis citer bayi tercekik susu.

Tapi tu la, nak buat camne. Mak-mak kat Malaysia terpaksa bantu pak-pak cari duit kena kerja, kena hantar anak kepada orang lain untuk jaga. Berkongsi pulak penjaga tu dengan 5,6 orang anak orang lain ishhh.

Jepun? Jaaaarang dengar mak-mak Japanese full career woman kat sana. Betul. Kebanyakan yang dah kawen (mostly kawen terpaksa dek perut makin berisi kerna ditembak) akan karang surat letak jawatan.
Career traded with kids. Kenapa? Sebab depa nak jaga anak sendiri? Mungkin. Tapi mungkin jugak sebab takde istilah bibik kat Jepun. Mungkin jugak sebab lelaki-lelaki Jepun lebih suka pompuan bujang je kat opis supaya depa dapat cuci mata cuci tangan tanpa halangan. Mungkin jugak sebab tradisi dan kebiasaan bagi Japanese sendiri bahwa perempuan kerjanya di rumah menjaga anak - bukan di ofis menjaga bos (macam aku uwaaa).

Kesimpulannya, mendidik anak - baik buat sendiri, jangan bagi orang lain buat. Anak Malaysia superb, automatik Malaysia pun manterpppp kan?kan?



selalu nek beskal area sini pi sekolah.. natsukashii


Kalau aku benti keje jaga Mikail ada orang marah tak?



3 respon yang Tuan Kemah dah baca:

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.thanks kak ija.selitkan link sy di situ.huhu..aaa kak ija dlu stadi cni ke..bile blk mesia..aa sy x sotsugyou jepun pn..hubby je blja dkt jepun nh.hihi.salam perkenalan :) bile2 nnt jom dtg jepun lagi^^

nanie ariffin said...

k.ija..maksu saya duk jepun..dia g keje lps hb dia blk keje..dia pn keje part time je..buat tmbh duit blnja..hihi..tp kata dia..kos sara hidup sana tggi...kena berjimat cermat...tp ank2 dia berdisiplin(sbb ayah jopon kut?)

hahahha..ada skali tu,blk m'sia..bwk la sepupu ni g jln2..time nk lintas jln..mklumla..(pemandu m'sia sumer "sopan")ada la sebijik keta ni brenti,bg kami lintas..dia blh plak jln sambil tunduk(dia ckp kt sana ,kira tnda terima kasih)

saya ckp..kt sini xyah tunduk2..kang di gilis nye kita...hahahha..blk tu dia citer kt mama dia..kami sumer gelak...

nmpk sgt dorg ni didik dgn baik..disiplin...xmcm ank2 muda kt negara kita..haishhh...even ISLAM..xmcm ponnnnnnnnnnn

Ija Zambry said...

salam kenal anum. haah stadi je sana dik. kawen beranak keje seme kat mesia hehehe. okeh2 book umah awak wat tempat bertendang kalo kitorang pi sana ye hikhik !

nanie, hahaha memang la. org jepun kalo di jalan raya memang hormat menghormati sungguh. tu pasal ramai jepun2 kat opis akak ni kerat tangan pon takmo nye depa drive sini. jalanraya macam medan perang! aisyy..nak start terap nilai2 disiplin kat mikail ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggal Link Kat Sini Ye!